L’Entesa demana el No a la Constitució Europea perquè no reconeix el fet insular i demana a PP i PSOE que rectifiquin

PP y PSOEL’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) demana el No a la Constitució Europea, entre d’altres raons, perquè aquesta no reconeix el fet insular i les Balears no podran participar a la Unió Europea.

L’Entesa denuncia que el Tractat no garanteix la participació de les regions amb parlament (cas de les Balears). Qualsevol entitat subestatal, per molt alt que sigui el seu nivell d’autogovern, queda supeditada als estats. El seu grau de participació comunitària dependrà de la voluntat de cada estat membre, i ja sabem què en podem esperar de l’Estat espanyol.

Però, a més, per als nacionalistes, el Tractat no reconeix el fet insular. L’article 222 es refereix a “regions insulars” i s’emmarca en el context de promoure el desenvolupament de les zones deprimides i amb decreixement demogràfic. No és el cas, per tant, de les Illes Balears ni d’Eivissa. I, a l’article 424, on sí hi ha un reconeixement explícit del fet insular, amb mesures concretes per combatre els efectes nocius que provoca, només se cita les Illes Canàries, Reunion, Açores i Madeira.

Des de l’Entesa (ENE) es demana a PP i PSOE que deixin de demanar el vot favorable al Tractat amb l’argument de la insularitat. En canvi, els insta a deixar d’estar subordinats a les seues centrals i a defensar, d’una vegada, els interessos de les illes.

Si no es rebutja aquest Tractat, els nacionalistes es demanen com podran sobreviure els pagesos d’Eivissa a una Política Agrària Comuna, aplicada sense excepcions a Balears? Com podran competir els nostres industrials i comerciants, davant una allau de productes incentivats per la Unió europea i els Estats Units? Com aplicarem mesures ambientals, vitals per a la subsistència del turisme, quan quedem exclosos dels Fons de Cohesió, sense capacitat financera pròpia perquè els nostres impostos s’en van a la península?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *